Водич за тргување со моделот на триаголници на Olymp Trade

Водич за тргување со моделот на триаголници на Olymp Trade

Триаголниците се алатки за техничка анализа кои припаѓаат на шеми за продолжување при тргување на платформата Olymp Trade. Овој модел обично се формира по тренд. Тешко е да се препознае, освен ако не го нацртате. Цртањето шема на триаголник бара да идентификувате најмалку 2 високи и 2 падови по трендот. Поврзете ги 2 височини со права линија и 2 ниски со права линија. Проширете ги двете линии додека не се поврзат формирајќи триаголник.

Во овој водич, ќе дознаете повеќе за 3-те различни триаголници. Исто така, ќе ве научи како да ги користите во тргувањето на платформата Olymp Trade.

Три шеми на триаголници што мора да ги знаете

Постојат 3 различни типа на обрасци на триаголници: растечки триаголник, опаѓачки триаголник и симетричен триаголник.

Како што споменав претходно, секој триаголник мора да има најмалку 2 високи и 2 падови поврзани со 2 линии кои се сечат на врвот на триаголникот.

Ајде да ги погледнеме сите три шеми на триаголници.

Моделот на симетричен триаголник

Оваа шема на триаголник се формира на пазар кој се движи. Биковите и мечките се неодлучни во која насока треба да се движи пазарот. Ако ги поврзете високите и ниските, најверојатно ќе откриете дека аглите на триаголниците се речиси еднакви. Меѓутоа, кога ќе се појави пробив, ќе откриете дека е прифатен силен тренд. Студиите покажуваат дека најчесто пробивањето се случува во насока на постоечкиот тренд.

Значи, кога влегувате во позиција? Веднаш се случува пробивот, тргувајте по новиот тренд.

Симетрична шема на триаголник на свеќи со интервал од 5 минути за EUR/USD НА платформата Olymp Trade

Водич за тргување со моделот на триаголници на Olymp Trade
Симетрична шема на триаголник на Olymp Trade

Користејќи ја оваа слика, можете лесно да внесете позиција за продажба која трае 15 минути или повеќе.

Шема на растечки триаголник

Ова е нахакан триаголник што обично се формира во нагорен тренд. Ниските се поврзани со линија на тренд. Сепак, високите се поврзани со хоризонтална линија (отпор) што ги допира високите. Погледнете ја формацијата на триаголникот на сликата подолу. Кога ќе се формира оваа шема, многу е веројатно дека нагорниот тренд ќе продолжи.

Значи, која е најдобрата влезна точка. Токму таму каде што се појавува избивањето од нивото на отпор. Во овој момент, треба да внесете позиција за купување што трае 15 минути или повеќе.

Водич за тргување со моделот на триаголници на Olymp Trade
Шема на растечки триаголник на Olymp Trade


Шема на опаѓачки триаголник на Olymp Trade

Шемата на опаѓачки триаголник се формира по надолен тренд. За да го нацртате, поврзете ги врвовите на цените со линијата на трендот. Ниските се исто така поврзани, но овој пат со хоризонтална линија што ја формира поддршката.

Најдобрата трговска влезна точка е токму онаму каде што цената ја прекинува поддршката продолжувајќи го надолниот тренд. Тука, треба да внесете продажна позиција која трае 15 минути или повеќе.

Водич за тргување со моделот на триаголници на Olymp Trade
Шема на опаѓачки триаголник на Olymp Trade

Совети за тргување со обрасци на триаголници на Olymp Trade

Шемите на триаголници се модели за продолжување на трендот. Кога ќе се формира оваа шема, голема е веројатноста дека трендот ќе продолжи во иста насока. Вашата главна цел е да ја идентификувате точката каде што цените ќе избијат и ќе почнат да го формираат трендот.

Шемите на триаголникот најдобро функционираат кога работите со подолги временски интервали. Тоа значи дека треба да користите свеќи кои траат 5 минути или повеќе. Вашата табела треба да покрива и подолга временска рамка од 30 минути или повеќе. Ова го олеснува идентификувањето на овие обрасци и внесувањето подолги трговски позиции.

Шемите на триаголници работат добро со индикатори како што е MACD. Во повеќето случаи, ќе откриете дека штом ќе се појави пробив, обемот на тргување се зголемува и 2 MACD линии се одделуваат. Ова го потврдува новиот тренд. Погледнете ја сликата подолу.

Водич за тргување со моделот на триаголници на Olymp Trade
Шема на опаѓачки триаголник што се користи заедно со индикаторот MACD

Сега кога научивте како да ги користите трите шеми на триаголници, одете на вашата сметка за вежбање Olymp Trade и испробајте ги. Споделете ги вашите резултати во делот за коментари подолу.

Thank you for rating.
ОДГОВОРИ НА КОМЕНТАР Откажи го одговорот
Ве молиме внесете го вашето име!
Ве молиме внесете точна адреса за е-пошта!
Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Полето g-recaptcha е задолжително!
Остави коментар
Ве молиме внесете го вашето име!
Ве молиме внесете точна адреса за е-пошта!
Ве молиме внесете го вашиот коментар!
Полето g-recaptcha е задолжително!